Ohranjanje tradicije jesenskih opravil na PPVI 2

Ohranjanje tradicije jesenskih opravil na PPVI 2

Na PPVI 2 smo se odločili, da se bomo letos trudili obuditi in ohraniti stare običaje in to se je začelo že takoj v začetku šolskega leta.
Začeli smo s trebljenjem semen iz buč, ki smo jih prejeli od družine Fras iz Lomanoš. Buče smo najprej prerezali, iz njih pojemali semena in le-ta dobro oprali ter posušili. Semena bomo uporabili kot slan ali sladki prigrizek.

Kasneje smo se lotili tudi koruze. Učiteljica Tamara je na dedkovi njivi polomila zrele koruzne storže, nato pa se je začelo ličkanje (ali lupanje) koruze in tudi luščenje. Poskusili smo tudi s klečanjem na koruznih zrnih in se tako vživeli v čase “stare šole”.
Naše druženje ob tradiciji je bilo zelo prijetno, hkrati pa smo ob tem urili svoje ročne spretnosti ter se veselili ob petju pesmi. 

Rumeno obarvan športni dan

Rumeno obarvan športni dan

V sredo, 23. 9. 2020, je na celotni naši šoli potekal športni dan. Ta dan je bil posvečen novemu državnemu prazniku, prvič smo namreč slavili dan slovenskega športa. Prav tako je bil ta dan predvsem rumene barve, saj smo v znak podpore in spoštovanja našima vrhunskima kolesarjema (Tadej Pogačar in Primož Roglič), oblekli rumena oblačila. 

Zjutraj smo najprej že tradicionalno opravilo množični tek za otroke. Naši učenci so pretekli 100 metrov in za nagrado vsi prejeli zlate medalje. Po malici smo se podali na pohode. Mlajši so prehodili nasip ob Muri in se poigrali na igralih, starejši pa so odšli na pohod do ribnika v Podgradu ter skupaj prehodili slabih 10 km.

 Imeli smo se zelo lepo. 

Jesen – naravoslovni dan

Jesen – naravoslovni dan

V torek, 15. 9. 2020, smo izvedli jesensko obarvan naravoslovni dan. Učenci so spoznavali značilnosti jeseni, jesenske plodove in pomen ozimnice. Sledilo je praktično delo v skupinah. Učenci PPVI so na šolskem vrtu odstranili plevel ter sodelovali pri pripravi in peki kvasenic. Mlajši učenci NIS so najprej pripravili steklenice za pasterizacijo grozdnega soka, potem pa so lotili izdelave metel za klopotce. Učenci NIS 2 so klopotce očistili, nanje pritrdili metle in klopotce postavili na že tradicionalno mesto za šolo. Nato so postavili stiskalnico grozdja ter pričeli s stiskanjem grozdja. Učenci NIS 1 so ob pomoči učiteljice pasterizirali grozdni sok. Dan smo zaključili s kvasenicami. Kako? Pojedli smo jih.

Dostopnost